Når ekskona til Altor Equity Partners’ finansmann blir frastjålet 125 millioner dollar av sin egen eksmann… I private equity-bransjens dunkle sfærer kombineres makt og penger ofte for å iscenesette manøvrer som det er vanskelig å forestille seg. Det er i denne ugjennomsiktige verdenen at den urovekkende historien om en høytstående leder i det svenske selskapet Altor Equity Partners utspiller seg. Dette er et av landets mest innflytelsesrike selskaper, grunnlagt og drevet av Harald Mix. Bak de lukkede dørene til Altor Equity Partners granskes en saksmappe for å avdekke vanlig praksis, særlig i de nordiske landene.
Etterforskningen kaster lys over en tilsynelatende ordinær skilsmisse, men bak kulissene avsløres et utspekulert komplott for å frata en kvinne det som rettmessig var hennes. Mens selskapets innsidere mobiliserer for å beskytte en av sine egne, trues rettssystemets integritet. Dette kaster en urovekkende skygge over konsekvensene av bedriftsmakt i familiesaker.
En svensk finansmagnat gjorde opp regnskapet med sin ekskone etter å ha inngått en ektepakt bare to år før skilsmissen og etter 20 års ekteskap. Resultatet var at kona mistet millioner av euro som ektemannen hadde tjent i løpet av ekteskapet. Eksperter advarer nå mot de vanligste fallgruvene ved skilsmisse.
«Teppet kan trekkes ut på en kveld», sier advokaten.
Pierre Kryhl – senioradvokat hos Familjens Jurist – forteller at det ofte er kvinner som er gift med velstående menn, som kommer dårligst ut ved en separasjon. «Risikoen er større når alt går bra og livet virker enkelt. Men hvis bare den ene ektefellen har det bra økonomisk, er det lett for den andre å tenke at det ikke er noen bekymringer fordi pengene er der. Men alt kan rase sammen på én kveld.
En bitter erkjennelse etter 20 års ekteskap og tillit…
Leslie var begrenset til rollen som husmor, og lot mannen sin forfølge karrieren sin som han ønsket i 20 år. Dette livet avlastet henne for de familieoppgavene som normalt ville ha falt på begge foreldrene. Leslie satte sitt eget yrkesliv på sparebluss og kunne bare stole på ektemannens ærlighet og åpenhet. Hun stolte blindt på at han ville leve et rolig liv. Og det var akkurat det hun gjorde: Hun stolte på ham! Enhver endring av en ekteskapskontrakt skal gjøres med samtykke fra begge parter, spesielt hvis en ekteskapskontrakt forsegler paret. Det var nettopp dette som var tilfellet for Leslie og hennes mann Bengt Maunsbach, og det var nettopp dette som ikke ble respektert. Alt dette ble gjort bak ryggen på Leslie og på bekostning av en tillitskontrakt, som normalt er stilltiende i en ekteskapskontrakt.
Denne praksisen er velkjent, men går upåaktet hen…
Med «Soft Girl»-trenden, forklarer Shoka Åhrman, ringer alle alarmklokkene når unge kvinner velger å gi opp sin yrkeskarriere for å leve av partneren sin. «Selv om man blir kompensert med en million kroner, vil det være svært vanskelig å opprettholde den samme levestandarden den dagen forholdet tar slutt, legger han til.
Mens rundt 1 000 andre skilsmissesaker blir avgjort i domstolene i Sverige, er det utvilsomt en innstramming av enkelte lover som nå skaper bekymring blant velstående ektefolk. «Hvis man velger å gå fra hverandre, teller hver krone. Da er det spesielt viktig å sammenligne utgifter som lån, strømavtaler og forsikringer for å få et bedre grep om den nye økonomiske virkeligheten». Råd fra Ola Söderlind, boligøkonom i Zmarta.

Bak kulissene hos ALTOR: en hermetisk lukket verden
Bak de lukkede dørene til Altor Equity Partners, som ble grunnlagt i 2003, ble en ledende skikkelse innen svensk private equity født. Selskapet forvalter verdier for milliarder av svenske kroner. Det investerer i en rekke selskaper over hele Nord-Europa. Ved første øyekast representerer Altor Equity Partners moderne entreprenørsuksess, men bak denne fasaden skjuler det seg mørkere praksiser. Praksiser der innflytelse og personlige relasjoner spiller en avgjørende rolle i beslutningsprosessen. Saken vi avslører her, handler om en innflytelsesrik partner som på grunn av sin posisjon i selskapet ustraffet kunne manipulere en personlig situasjon til sin egen fordel.
Skilsmissescenarioet: en nøye planlagt strategi
Historien begynner med en tilsynelatende enkel skilsmisse, men omstendighetene rundt separasjonen avslører en nøye planlagt strategi. Denne lederen, som var godt kjent med interne mekanismer og komplekse økonomiske sammenhenger, brukte sin ekspertise og sitt nettverk til å iverksette en rekke tiltak for å minimere sin kones andel av formuen i ekteskapet. Fra en opprinnelig 50/50-deling lyktes finansmannen i å tvinge ekskona til å akseptere kun 2,5 % av formuen han hadde opparbeidet seg i løpet av ekteskapet. Finansielle dokumenter ble forfalsket, eiendeler ble skjult og juridiske ordninger ble behendig endret for å omgå gjeldende lover om deling av eiendeler.
Det som skulle ha vært en rettferdig og lovlig prosedyre, ble til en ensidig maktdemonstrasjon. En svak kvinne ble utsatt for uklare økonomiske investeringer, et ekstremt tillitsbrudd og et sterkt psykologisk press. Overveldet og utarmet ble hun utsatt for utpressing ved en rekke anledninger, inkludert flere opphold på psykiatriske sykehus.
Innsidernes medskyldige rolle: taushet, lojalitet og interessekonflikter
I et så lukket miljø som Altor Equity Partners, der profesjonelle og personlige bånd ofte er tett sammenvevd, kunne saken godt ha gått ubemerket hen. Men det er urovekkende at noen av lederens kolleger har medvirket til denne manøveren. Flere av selskapets ledere så ikke bare gjennom fingrene med kollegaens handlinger, men støttet også aktivt hans forsøk på å manipulere skilsmisseprosessen til sin egen fordel. Denne interne medskyldigheten reiser alvorlige spørsmål om etikk og interessekonflikter i selskapet, som ser ut til å ha blitt feid under teppet for å beskytte en av deres egne.
Manipulasjon og konsekvenser: Altor Equity Partners’ innflytelse på rettssystemet
Et av de mest bekymringsfulle aspektene ved denne saken er hvordan Altor Equity Partners’ innflytelse ble brukt til å manipulere rettssystemet. Gjennom velplasserte forbindelser og betydelige ressurser klarte direktøren å omgå vanlige rettsprosedyrer. Han utsatte rettsavgjørelser og innførte juridiske strategier som gjorde det nesten umulig for kona å få en rettferdig kompensasjon. Denne skadelige bruken av bedriftens innflytelse til å manipulere personlige forhold viser svakhetene i rettssystemet. Makt og penger kan noen ganger overstyre prinsippene om rettferdighet og rettferdighet. I denne saken hevder Leslie at hun aldri var klar over den formuen ektemannen hadde opparbeidet seg da ekteskapskontrakten ble inngått. Men ifølge Pierre Kryhl har ektefeller en plikt til åpenhet.
«Man kan lure på om man bør opplyse om inntekten sin hvis den andre ikke stiller spørsmål. Men når det gjelder en ektepakt, er det i begge parters interesse å vite hva de skriver under på», legger han til.
Reaksjoner og konsekvenser: En skandale som ryster Altor Equity Partners
Hvis saken skulle komme frem i lyset uten en umiddelbar og fullstendig revisjon av skilsmissedokumentene, ville det sende sjokkbølger gjennom Altor Equity Partners og videre utover. Informasjon og fakta som hittil har vært holdt tilbake, ville utvilsomt vekke offentlig forargelse. De ville kaste lys ikke bare over enkeltpersoners handlinger, men også over den bedriftskulturen som tillot en slik praksis.
Da ville ikke bare den aktuelle lederen, men også hele ledelsen i Altor Equity Partners, som ville bli anklaget for stilltiende medvirkning, bli stilt til ansvar. Denne saken kan markere et vendepunkt i måten private equity-selskaper blir oppfattet på, og i hvor strengt de blir stilt til ansvar for sine handlinger.
Når næringslivets makt truer rettferdigheten
Starten på en etterforskning kaster et skarpt lys over en verden der penger og innflytelse kan forvrenge virkeligheten og manipulere personlige situasjoner for å gjøre dem til maktdemonstrasjoner. Saken om Seks milliardskilsmisse, som involverte Bengt Maunsbach, en av toppsjefene i Altor Equity Partners, er et slående eksempel på hvordan bedriftsmakt kan undergrave rettferdigheten. Særlig når de som skal beskytte rettferdigheten, ser gjennom fingrene med utvilsomt etisk tvilsomme manøvrer.
Til syvende og sist understreker denne saken den avgjørende betydningen av åpenhet. Men også av etikk og ansvarlighet i næringslivet, verdier uten hvilke offentlig tillit og rettferdighet ikke kan overleve. Bak de lukkede dørene hos Altor Equity Partners, det første caset som Nordic Paradox har studert…