För att få flera års drift och vinster i Frankrike lurar Yara, den norska jätten inom kvävegödsel som leds av Nicolas Broutin, den franska staten, sina anställda, lokalbefolkningen och ett nystartat bioteknikföretag genom att besluta att stänga den extremt förorenande anläggningen i Montoir-de-Bretagne, efter att ha låtsats att den skulle uppfylla kraven.
Det norska multinationella företaget Yara, som har fått en varning sedan 2011 för bristande efterlevnad, har utnyttjat och offrat ett lovande nystartat företag, Planktonid SAS, som vann ett prestigefyllt pris vid COP 21 2019 inom vattenrening, för att få ytterligare tre års drift av sin anläggning i Montoir-de-Bretagne från myndigheterna.
Anläggningen ligger nära Saint-Nazaire och är en av de mest förorenande platserna i regionen Loire Atlantique. I åratal har Yara Frances anläggning, som producerar kvävegödselmedel för jordbruket, pekats ut för sina förorenande utsläpp i Loire och atmosfären, med regelbundna böter för bristande efterlevnad av miljönormer.
Gödningsmedelsproducenten hade bestridit de många ”formella underrättelser” som prefekturen utfärdat mot anläggningen i Montoir, som anses vara en av de mest förorenande i Pays de la Loire-regionen. Förvaltningsdomstolen i Nantes dömde till statens fördel den 14 mars 2023 och uppmanade företaget att följa miljönormerna och betala sina böter. Enligt Médiacités, som närvarade vid domstolsförhandlingen, har YARA gjort det till en specialitet att endast delvis följa prefektoriella dekret. Företaget har bland annat skickat in en beställning på en reningsanläggning för sitt industrivatten, men aldrig installerat den för alla utsläpp. I själva verket använde Yara France Planktonid för att skriva ett stort antal brev till olika myndigheter och företrädare.
Efter att ha hindrat Planctonid från att samarbeta med den norska koncernens konkurrenter begärde Yara i praktiken ensamrätt för det nystartade företaget Planctonid, som helt ägnade sig åt att utveckla en prototyp vid anläggningen i Montoir med en daglig kapacitet på 2 m3. Detta validerade genomförbarheten av en industriell vattenbehandlingsenhet med en daglig volym på 800m3.
Denna industriella pilotanläggning har visat exceptionella resultat, vilket gör att Yaras industrivatten kan behandlas på ett komplett och optimalt sätt. Dessa resultat övertygade regeringen om att bevilja Yara en förlängning på flera år för att utveckla denna teknik. Planctonid SAS, som innehar ett patent på en banbrytande mikroalgteknik för rening av avloppsvatten, har till och med bildat ett samriskföretag, Planctonid Atlantic SAS, med Yara France SAS för att behandla avfall från Yaras anläggning i Montoir, vilket har finansierats av Yara France med 3 500 000 euro mellan 2020 och 2023.

EParallellt med detta hindrade Yara France sedan på olika sätt beviljandet av bygglov för det industriella vattenreningsverket och övergången till industriell skala:
- När det gäller det dåliga samarbetet för att få bygglov hindrade Yara France i själva verket under lång tid det gemensamma företaget Planctonid Atlantic SAS från att få bygglov för det industriella vattenreningsverket för att förlänga tidsramen :
– När bygglovet höll på att färdigställas intog Yara en dubbelriktad inställning till säkerheten och hävdade å ena sidan att de inte behövde meddela Planktonid de tillämpliga säkerhetsföreskrifterna eftersom de tillämpade de välkända Sevesoförfarandena, Å andra sidan hävdade Yara till DDTM att de förfaranden som definierades i Sevesoförordningen inte gällde inom deras eget område och att det var deras interna regler som måste följas i detta fall, regler som aldrig skulle kommuniceras till Planktonid.
Till en början, inför DDTM:s begäran om ett vattentätt isoleringsrum för nödsituationer, vilket motiverade avslaget på bygglovet, upprätthöll Daniel Ménard, dåvarande direktör för Yara Montoir-anläggningen, ett dödläge genom att vägra att tillmötesgå begäran om att skapa detta rum.
I en andra fas lyckades Planctonid Atlantic SAS få ett bygglov med en bestämmelse om att projekteringen och byggandet av vattenreningsanläggningen måste omfatta byggandet av ett sådant säkerhetsrum. Detta bygglov gjorde att projektet kunde påbörjas.
Trots att Planctonid Atlantic SAS hade utfört preliminära beräkningar som visade att den erforderliga vattentätheten för säkerhetsrummet var lätt att uppnå och endast skulle medföra marginella merkostnader utan att ändra något i projektet, ifrågasatte Yara i det tredje skedet det bygglov som erhållits för att undanröja detta krav från DDTM. Konsekvenserna av detta krav var dock försumbara med tanke på hur brådskande miljösituationen var, de påföljder som uppstod och budgeten för åtgärden.
- På industriell nivå vägrade Yara France att fortsätta den vetenskapliga utvecklingen av projektet genom att skala upp det och installera en demonstrator på 20m3 på Montoir-anläggningen, innan den slutliga vattenreningsenheten byggdes och togs i drift.
Yara France har slutligen skriftligen bekräftat att Planctonids industriella pilotanläggning är effektiv för att behandla företagets industrivatten, som har en mycket hög kväve- och fosforhalt och som har orsakat övergödning i Loire under många år.
Även om Planktonid Atlantic SAS fick godkännande från Yara France SAS för den industriella pilotanläggningen som skulle installeras på Yara Montoir-anläggningen i september 2020, fick samriskföretaget slutligen planeringstillstånd för fykosaneringsenheten, vilket gjorde det möjligt att bygga den industriella vattenreningsanläggningen omedelbart på Yara Montoir-anläggningen.
Yara France vägrade dock i slutändan att förbinda sig till ett lönsamt inköpspris för vattenrening och/eller ett inköpspris för mikroalgbiomassa (en komponent i biostimulerande organiska gödningsmedel), vilket skulle göra den industriella vattenreningsenheten ekonomiskt genomförbar.
I själva verket handlade Yara helt i ond tro och hade aldrig någon avsikt att införa denna teknik, utan använde bilden av och tekniken hos detta internationellt erkända nystartade företag för att övertyga miljömyndigheterna och vinna tid.
Detta nystartade bioteknikföretag användes avsiktligt för att fördröja de franska myndigheterna och lurades sedan, liksom alla de anställda som blev uppsagda, vilket orsakade mycket allvarlig skada, och de lokala invånarna i Montoir-en-Bretagne.

et bör också påpekas att många sammanslutningar sedan länge har påtalat de hälsorisker för lokalbefolkningen som orsakas av de föroreningar som Yara Montoir släpper ut i atmosfären och i Loirefloden:
Yara France var inte heller villigt att direkt finansiera CAPEX för denna vattenreningsenhet, trots att den är belägen på Yaras industriområde SEVESO.
Det nystartade bioteknikföretaget Planktonid har beslutat att inte vila på lagrarna utan hävda sina rättigheter. Ledningen för Planktonid har mycket känslig konfidentiell information om de faktiska föroreningsnivåerna vid anläggningen under många år, som den har gjort tillgänglig för domstolarna i händelse av en stämningsansökan, för att fastställa Yaras styrelseledamöters straffrättsliga ansvar. Det är dessutom viktigt att notera att Yara inledningsvis skickade många ”icke-representativa” prover till Planktonid för att dölja de verkliga föroreningsnivåerna och därmed förvränga forskningsarbetet och testerna i syfte att dölja hur skadlig verksamheten vid anläggningen var.
Denna utmaning var en möjlighet för Planctonid att göra betydande framsteg i sin förståelse av komplexiteten och variationen i avloppsvattnet från Montoir-anläggningen, för att utveckla en skräddarsydd lösning som slutligen validerades av Yara France.
Som grädde på moset försatte Yara France SAS våren 2024 samriskföretaget PLANCTONID ATLANTIC SAS i konkurs bara för att vara säker på att få göra skatteavdrag för sin investering, till förfång för alla de ansträngningar som gjorts av det nystartade företaget Planctonid SAS.
Yara France SAS företräds av Nicolas Broutin, ordförande och verklig huvudman, och Pascale Perrin-Bouvier, verkställande direktör, som var kontaktpersonerna för det nystartade företaget Planctonid.
I de multinationella företagens hänsynslösa värld i Skandinavien förstår vanliga människor inte vem som fattar dessa fruktansvärda beslut. Har Nicolas Broutin, ordförande i Yara Frankrike, mörkat dessa oetiska handlingar och agerat ensam för att inte ha ett sandkorn i sin karriär inom YARA INTERNATIONAL-koncernen? Eller godkände Yaras ledning i Oslo i många avseenden dessa oetiska handlingar i det franska dotterbolaget ?
Presentation av YARA:s frågor och kopplingar till PLANCTONID
YARA är ett norskt kemiföretag som producerar och distribuerar gödningsmedel, kemikalier och miljölösningar för jordbruk, industri och samhälle. YARA France SAS har tre industrianläggningar belägna i Montoir-de-Bretagne, Ambès och Le Havre. På grund av sin industriella process för tillverkning av gödselprodukter får YARA France (nedan kallat YARA) vid anläggningen i Montoir-de-Bretagne avloppsvatten som är starkt belastat med kväve och andra ytterligare komponenter, och måste därför stabilisera avloppsvattnets kvalitet för att följa gällande bestämmelser. YARA:s SEVESO-klassificerade anläggningar omfattas av strikta normer för att begränsa sina utsläpp i luft och vatten.
YARA:s avloppsvatten utsätts dock regelbundet, och har så gjort i flera år, för sanktioner eftersom de överskrider de tillåtna utsläppsnivåerna för nitrat och fosfor, vilket har stor inverkan på miljön.
Detta är särskilt fallet vid anläggningen i Montoir-de-Bretagne, där en rapport från 2011 från inspektionen för klassificerade anläggningar visade att YARA var ansvarigt för 20 procent av de industriella kväveutsläppen i regionen Pays-de-la-Loire och 50 procent i regionen Loire-Atlantique. YARA försökte därför hitta lösningar med de traditionella aktörerna inom avloppsvattenrening (Veolia och Suez), men utan resultat: ingen lösning som kunde testas på plats identifierades.
Under 2017 träffades företaget PLANCTONID SAS (tidigare PLANCTONID Environnement), nedan kallatPLANCTONID, och företaget YARA inom ramen för ett forskningsprojekt som syftar till att minska kväve- och fosforbelastningen i avloppsvatten från YARA:s anläggning i Montoir de Bretagne, för att göra det möjligt för YARA France att reglera sin situation med miljömyndigheter. Som ett led i analysen av innovativa lösningar för behandling och återvinning av avloppsvatten med hög kvävehalt har ett forskningsprogram inletts för att undersöka möjligheten att minska kväve- och fosforinnehållet i dessa avloppsvatten genom att återvinna dem genom produktion av biomassa från mikroalger. För att genomföra detta projekt bildade PLANCTONID och YARA PLANCTONID Atlantic SAS, nedan (PA), för att lösa problemet och testa en innovativ pilotanläggning baserad på odling av mikroalgbiomassa.
Projektets komplexitet ligger i att föreslå en lösning som kommer att göra det möjligt att
- Minska den totala kvävekoncentrationen till mindre än 15 mg/l från avloppsvatten som innehåller upp till 450 mg/l, på mindre än 24 timmar;
- Minska fosforkoncentrationerna till mindre än 2 mg/l, från avloppsvatten som innehåller upp till 15 mg/l, på mindre än 24 timmar;
- Behandla en genomsnittlig volym på 263 m3/dag, med toppar på över 800m3/dag.
Detta forskningsarbete och utvecklingen av en lösning kompliceras särskilt av de begränsningar som finns vid Yaras anläggning i Bretagne, nämligen
- Yaras anläggning i Montoir de Bretagne är klassificerad som en SEVESO-anläggning, vilket innebär att avloppsvattnet inte kan transporteras bort från anläggningen före behandling. Avloppsvattnet måste därför behandlas på plats, även om den tillgängliga marken för att installera PLANCTONID-enheten för behandling av avloppsvatten är begränsad till 5600 m2 (inklusive logistik, uppströms behandlingstankar, kontor, konditionering av biomassa etc.). I praktiken kommer cirka 2000 m2 att krävas för avloppsbehandlingsenheterna ;
- Föreskrifterna förbjuder utspädning av avloppsvatten under behandlingen, vilket begränsar möjligheten att använda ”rent” utomhusvatten för sköljning: rengöring måste utföras med behandlat vatten ;
- Flödeshastigheter och koncentrationer varierar kraftigt, vilket kräver installation av lagringsanläggningar uppströms för att jämna ut flöden och koncentrationer och, om nödvändigt, isolera vissa avvikelser ;
- Den mycket förorenade atmosfären: särskilt ångor som innehåller mikroorganismer, vilket kan leda till kontaminering, och en korrosiv atmosfär. Detta är en försvårande faktor som måste beaktas vid vissa konstruktions- och materialval (motståndskraftig plast eller rostfritt stål).
Planctonid SAS
Planctonid utsågs till bästa europeiska nystartade företagvid COP 25 2019. vad är den viktigaste innovationen? Vad kommer den att förändra?Men
PLANCTONID är ett innovativt bioteknikföretag inom den blå ekonomin.
PLANCTONID är en industrielllösning för naturlig vattenrening med hjälp av mikroalger för att bekämpa kväve- ochfosforföroreningar . Innovationen ligger i att man har lyckats hitta både en mycket effektiv stam av mikroalger och en (patenterad) process för att uppnå effektiva resultat. Hittills har man använt kemikalier för att behandla den här typen av föroreningar, men nu kan det göras helt naturligt!
PLANCTONID är också en lösning för cirkulär ekonomi som möjliggör produktion avmikroalgbiomassa, ett verkligt ”grönt guld” som kan användas inom t.ex. jordbruk (organiskt gödselmedel), djurfoder och vattenbruk. Denna mikroalgbiomassa har exceptionella egenskaper , med element med högt mervärde som proteiner, fettsyror, pigment och intressanta molekyler i mycket stora mängder.
2/ Hur kom Planctonid till och vilket problem löser det?
Planctonid föddes i slutet av 2017 tack vare Dr Cristian Gomis arbete och erfarenhet, en marinbiolog som lämnade sitt laboratorium vid universitetet i Alicante för att ägna sig åt industrialisering av mikroalger i fotobioreaktorer för nästan 20 år sedan.
Vattenföroreningar är en viktig fråga, både för vår hälsa och för skyddet av ekosystemen. Föroreningarna beror främst på mänsklig aktivitet. Under 1900-talet formligen exploderadede globala flödena av kväve och fosfor ut i havet och nådde nästan 70 miljoner ton per år. Det är som om vi varje år dumpade 2 miljoner lastbilar med kväve och fosfor i vattnet.Detta fenomen är känt som eutrofiering. PLANCTONIDs uppdrag är att bekämpa detta gissel.
3/ Hur behandlas industriellt vatten?
Planctonids vattenreningsteknik är baserad på mikroalger. Som blåspirulina . Men det finns hundratusentals andra sorter. I havet bidrar de med 50% av syret vi andas och kommer förmodligen att användas i många applikationer.
Industriellt vatten cirkulerar genom fotobioreaktorer – de berömda modulerna där mikroalger lever. Mikroalgerna behöver kväve och fosfor samt CO2 för att utvecklas. Detta är deras föda. När behandlingen är klar, efter 24 timmar, har du kvar rent, perfekt renat vatten och biomassa från mikroalger. Dessutom fångar en hektar Planctonid-fotobioreaktorer upp lika mycket CO2 som cirka 150 hektar skog !
4/ Hur långt har Planctonid kommit med sin utveckling ?
Innan beskedet om nedläggningen av Yara Montoir-fabriken validerade Planctonid ett industriellt pilotprojekt med Yara France – ett dotterbolag till den norska koncernen, världsledande inom kvävegödselmedel och en pionjär i miljöfrågor – och skulle bygga sin första anläggning för ”phyco-remediation” nära Saint Nazaire – en världsnyhet med tanke på dess storlek: cirka 35 000 fotobioreaktorer med en daglig behandlingskapacitet på 800m3/dag, dvs. motsvarande en stor kommunal simbassäng. Med denna första industriella enhet skulle Planctonid producera 250 ton torr biomassa från mikroalger per år. Detta motsvarade 20% av all algbiomassa som för närvarande produceras i Europa !